SN:s chefredaktör: "Jag jobbar för 130 år till"

Det är fortfarande demokratiska principer, som alla människors lika värde, som vägleder oss som jobbar på SN. Och som kommer vägleda oss i 130 år till.

Kristina Levin, Södermanlands Nyheters 16:e chefredaktör och ansvarig utgivare.

Kristina Levin, Södermanlands Nyheters 16:e chefredaktör och ansvarig utgivare.

Foto: Magnus Grimstedt

Journalistik2023-11-28 18:33
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med tankar om att förändra världen till det bättre, med liberala ideal som allmän och lika rösträtt, provtrycktes en första åttasidig utgåva av Södermanlands Nyheter den 30 november 1893. Den 5 december gavs det första officiella exemplaret av tidningen ut och i 130 år har tidningen sedan dess stått i demokratins tjänst.

Det är ingen småsak. Mycket hade sett annorlunda ut utan fri och obunden lokal journalistik. Det vill vi förstås fira tillsammans med er, våra läsare.

Därför bjuder vi in till öppet hus både torsdagen den 30 november, mellan klockan 16 och 18 och tisdagen den 5 december mellan kl 13 och 15. 

Kom och träffa oss på SN. Vi berättar gärna om hur vi jobbar och våra planer framåt.

Vi bjuder på glögg, julmust och pepparkakor och visa runt på redaktionen. 

Under året har vi firat vår födelsedag med en lång rad olika event. I januari arrangerade vi mediebaren med Martin Edlund, Kristina Lindhe och Caxton Njuki. 

I februari fick SN en egen lokal chefredaktör igen i mig och senare samma månad arrangerade SN tillsammans med Nyköpings scoutförening Isfestival på Hovrasjön som en del av födelsedagsfirandet. Tusen personer kom för att delta i folkfesten. Samma månad firade SN kungen, och hans 50-årsjubileum på tronen, med en fotoutställning på Sörmlands museum. 

I juni firade vi med att vara med på Gnesta marknad och senare kunde vi berätta att de första 13 årens utgåvor av SN finns digitaliserade på för alla att ta del av. Åtminstone vi tyckte att det var en fin födelsedagspresent.