Gnestahem får hård kritik: "Skadar hyresgästerna"

Med lite tur får Gnestahems hyresgäster snart veta hur mycket dyrare deras boende kommer att bli. Samtidigt kritiseras bolaget från flera håll.

"Jag kan inte förstå varför de agerar så här" säger Per Sicking, ordförande för Vänsterpartiet Gnesta, om hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Gnestahem.

"Jag kan inte förstå varför de agerar så här" säger Per Sicking, ordförande för Vänsterpartiet Gnesta, om hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Gnestahem.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta2024-03-20 16:33

– Jag kan inte förstå varför de agerar som de gör.  Det är klart att det skadar hyresgästerna. Vad de uppnår med det ser jag inte, säger Per Sicking, ordförande för Vänsterpartiet i Gnesta.

Han syftar på Gnestahems val att hänvisa hyresförhandlingarna till Hyresmarknadskommitén, HMK. Ett försök att förhandla i två instanser parallellt, enligt Hyresgästföreningen.

Gnestahem beter sig "orättvist och ohållbart" skriver Annelott Lidén, ordförande i Hyresgästföreningen Gnesta, i en insändare. Där menar hon att företaget visat "brist på respekt gentemot sina hyresgäster" och kräver förklaring från det politiska styret.

Inför kommande kommunfullmäktigemöte har Per Sicking skickat in en fråga. Där söker han svar från kommunstyrelsens ordförande, Linda Lundin (S), kring Gnestahems "förändrade förhållningsätt" i hyresförhandlingarna.

– Det är ett kommunalt bolag med en politiskt tillsatt styrelse, så det är viktigt att vi i fullmäktige kan få reda på hur bolaget drivs, säger han.

Efter att bolaget har krävt en hyreshöjning på 13,61 procent, efterfrågar Per Sicking även insyn kring Gnestahems intäkter och utgifter. 

undefined
"Det här är en fråga som kommunstyrelsens ordförande inte ska kommentera", säger Linda Lundin (S).

Kommunstyrelsens ordförande Linda Lundin (S) säger att hon har tilltro till att hyresbolaget har skött ärendet korrekt. Gnestahems yrkande på en stor hyreshöjning kan bero på stora taxehöjningar för både VA och fjärrvärme, resonerar hon. 

– Jag litar på att man har gjort rätt bedömning.

Mer än så vill Linda Lundin inte kommentera processen, utan hänvisar till bolagets styrelseordförande Ingrid Jerneborg Glimne (M) som inte heller vill uttala sig, egentligen.

– Det här är en väldigt känslig fråga, vilket behöver betonas. Förhandlingarna pågår och det finns en överenskommelse mellan parterna om att inte debattera via media, som jag tycker vi bör hedra, säger hon.

Ingrid Jerneborg Glimne anser att motparten har brutit mot det sistnämnda, genom att skriva insändare i SN. Trots det har hon själv gått i svarsmål inför öppen ridå, med en egen insändare som publicerades på tisdagen.

  – Det var kanske lite olyckligt, men när Hyresgästföreningens ordförande riktar sig till politikerna i Gnestahems styrelse så förväntar sig folk såklart ett svar. Det blir en konstig situation, säger hon. 

undefined
"Vi har politiker från olika partier i styrelsen även om Vänsterpartiet nyligen förlorade sin plats", säger Ingrid Jerneborg Glimne (M), styrelseordförande på Gnestahem.

Att förhandlingarna strandade och HMK kopplats in två år i rad oroar Per Sicking. Han fruktar att Gnestahems relation till hyresgästerna kan försämras och påpekar att styrningen av bolaget är en angelägenhet för alla i kommunen. 

– Det handlar om boendeinflytande och många andra frågor, säger han.

Enligt Ingrid Jerneborg Glimne kommer Per Sickings fråga "förmodligen" att besvaras först vid ett senare fullmäktigemöte, när förhandlingarna "förhoppningsvis" är avgjorda.

– På frågorna verkar det som att han inte förstår vad det här handlar om, säger hon.

Gnestahems ordförande förklarar att den nationella trepartsöverenskommelse som hyresförhandlingarna utgår ifrån, bara har varit på plats i två år – en period då kostnadsläget skenat på ett sätt som ingen förutsett. Det gjorde det naturligt att söka vägledning hos Hyresmarknadskommittén, enligt Ingrid Jerneborg Glimne.

– Men vårt utgångsbud är inte samma siffra som vi kommer landa på. Bolagets årsredovisningar är offentliga handlingar och styrelsens politiker kommer från olika partier, även om Vänsterpartiet nyligen förlorade sin plats, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!