Lokförarstrejken har börjat och nu uppmanar MTR Gnestaborna att planera sin resa.
– Vi uppmanar alla resenärer, inklusive Gnestapendlarna att planera sin resa i förväg, säger Niklas Ekström, kommunikationsansvarig på MTR
Strejken handlar om att lokförarna inte vill vara enbemannade på tågen då det utgör risker för både dem och resenärerna. I deras vardag kan det handla om liv och död, enligt Susann Högye-Bäckman, ordförande i Seko Pendelklubben.
Vild strejk innebär att lokförarna går emot sitt eget fackförbund. Fackförbundet Seko väntar nu liksom MTR på vad som ska hända under natten till måndagen.
– Vi tycker inte att lokförarna kan göra det här. Vi sitter just nu i förhandlingar och vet inte mer än någon annan vad som kommer att ske, säger Jonas Petterson, kommunikationschef på Seko.
Seko har uppmanat sina medlemmar att inte strejka eftersom de har fredsplikt. Det innebär att det via avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare inte får ske några stridsåtgärder så länge pågående avtal finns.
Enligt Susann Högye-Bäckman, finns det cirka 290 anställda lokförare.
– Vad jag kan tyda när jag läser i våra privata grupper ser det ut som att det kan bli över 200 personer som strejkar, säger hon.
Stämningen bland lokförarna är spänd, det ska mycket till för att utföra en vild strejk som kan komma att påverka deras liv, enligt Susanne Högye-Bäckman.
– Det handlar ju om att de kan bli av med sina anställningar och får böta. Egentligen skulle de kunna vänta i två veckor då avtalen löper ut – men då kan det vara för sent eftersom tågvärdarna håller på att omplaceras redan nu, säger Susann Högye-Bäckman.
Att det är en dålig arbetsmiljö på MTR är något Susanne Högye-Bäckman sett ända sedan MTR blev uppköpta av det kinesiska bolaget MTR Corporation 2016. Susann Högye-Bäckman har högar av dokument från missnöjda tågvärdar som väntar på att få komma till förhandlingsbordet. Hon vittnar om en panikartad situation för både tågvärdar och lokförare.
– Det har varit dåligt länge, lokförare vittnar om att de blivit tvungna att köra tågen fast de fortfarande känner sig osäkra. Då har MTR:s förhandlare manat dem att sjukskriva sig och det är ju inte bra, säger hon.
För Gnestapendlarna är reseplanering inget nytt de har sedan länge blivit tvungna att stå ut med både förseningar, inställda tåg och problem med förseningsersättningar. Michael Projic är en av dem som sagt att planerandet med resor mellan Gnesta och Stockholm kostat både tid och pengar för honom privat.
– Det blir för dyrt och jag har inte råd att åka taxi till jobbet varje gång tågen strular, sade Michael Projic till tidningen i mars.
– Det är oansvarigt av MTR och politikerna i Region Stockholm att ta bort tågvärdarna och försämra lokförarnas villkor, sade oppositionsråd Oskar Sulin (V) till SN i ett sms tidigare i år angående lokförarnas situation
Gnesta är den station med lägst antal resenärer, varför den regionala trafikmyndigheten väljer att strypa den sträckan först vid problem i pendeltrafiken, enligt SL. För en månad sedan försvann ersättningsbussarna i Gnesta och varannan pendeltågsavgång i rusningstrafik blev inställd. Enligt sl.se var planeringen att fler tåg skulle gå från Gnesta från och med den 17 april, måndag morgon och ha trafikpåverkan mellan 06 till 21:30 på vardagar. Hur det blir nu vet ingen. Håll dig uppdaterad via sl.se.