– Det kommer jag inte att tala om för dig, säger John Carlsson, ordförande i teknik- och servicenämnden.
Skälet är att uppdraget att bygga överföringsledning är föremål för kommunal upphandling.
– Vi har stenkoll på vad vi tycker att det ska kosta att bygga den men om jag går ut med det kommer vi att få en massa anbud som ligger en miljon under budget. Därför väljer vi att hålla den uppgiften så nära kroppen som vi kan, säger John Carlsson.
Allt som allt beräknas hela projektet med att ansluta Hölö (som är först ut), Mölnbo och Trosa till Himmerfjärdsverket i Botkyrka att kosta runt 100 miljoner kronor. Trosa tog beslutet med bred politisk enighet i april 2021. Det egna reningsverket i Trosa har kommunen fått förlängd dispens att använda till juni 2028.
– Då har vi 1,5 år på oss för sådant som kan dyka upp under byggets gång.
För Trosas del fanns egentligen inget val. Det har redan kostat att investera för att kunna driva reningsverken i Trosa och Vagnhärad vidare, på lånad tid. Ett nytt reningsverk bedömdes bli betydligt dyrare och dessutom ser kommunen svårigheter i att locka personal med specialistkompetens.
– Nu kan Trosa fortsätta växa. Vi kommer inte att ha problem med avlopp under den närmaste 50-årsperioden när det här är klart.
Himmerfjärdsverket bjuder dessutom på högre kvalité på det renade vattnet än kommunen släpper ut i Trosaån och fjärden.
– För Trosaån kommer överföringsledningen att spela roll, om tio år kommer den inte vara lika igenväxt som nu. Himmerfjärdsverket släpper ut i öppet hav och de kan till exempel bevaka strömmar på olika djup så att de kan beräkna hur de ska släppa ut det renade vattnet för att det ska spridas bäst. Så totalpåverkan på Östersjön kommer också att bli mindre.
Eftersom delar av ledningen kommer att delas med Södertälje ska den delen samfinansieras. Trosa kommun förhandlar också om ett delägarskap i Himmerfjärdsverket.
Ledningen som ska byggas blir inte så stor som man tror.
– Det Södertälje bygger ska ha en dimension på 480 millimeter, vi har inte bestämt än om vi ska ha en eller två. Men för att kunna se till att det blir ett jämnt flöde ska reningsverket i Vagnhärad användas som depå, där avloppsvattnet samlas i bassänger eller tankar.
Under våren läggs projektet ut på upphandling och byggstart beräknas till andra halvan av 2024.