Fårbonde tar Gnesta chark till Östra långgatan

"Här kan man köpa charkbrickan till rödvinet", säger Anneli Wallin som nu slår upp portarna till Trosas nya charkbutik.

"Det är många kunder som kommit, fast jag inte annonserat", säger Anneli Wallin som öppnat charkbutik i Trosa centrum.

"Det är många kunder som kommit, fast jag inte annonserat", säger Anneli Wallin som öppnat charkbutik i Trosa centrum.

Foto: Isak Dahl

TROSA/GNESTA2022-12-25 20:43

– Målet är att nå kunder med gott närproducerat kött. Det finns inte så mycket svensktillverkad salami. Och i Gnesta är vi redan kända för vår goda färskkorv, säger Anneli Wallin, sedan tidigare fårbonde i Trosa. 

Aveln och köttproduktionen, som sedan några år tillbaka bedrivs på den arrenderade gården vid Furholmen, går fortfarande under namnet Mörkö lamm.

Sedan oktober har Anneli Wallin även tagit över Gnesta chark, en verksamhet som varit på väg till Trosa förut, strax innan pandemin.

 – Thomas Malmertoft, som startade företaget, har varit intresserad av den här lokalen tidigare. Så när jag fick höra från kunder i Gnestabutiken att den stod tom kontaktade jag fastighetsägaren, säger Anneli Wallin.

Under tisdagen slog hon upp portarna till butiken på Östra långgatan. Utöver ett par inlägg på sociala medier har premiären inte annonserats, men kunderna har kommit i alla fall.

– Närheten till Systembolaget gör läget attraktivt. Tanken är att man ska kunna komma hit och köpa en bit ölkorv, entrecote eller charkbricka till rödvinet, säger Anneli Wallin som berättar att butiken i Trosa kommer vara öppen från torsdag till lördag.

undefined
Kunderna i butiken mitt emot Systembolaget kan också få tips om vilka köttprodukter som passar bäst till kvällens vin.

På tisdagar och onsdagar befinner hon sig i Gnesta, där salamin och färskorven tillverkas.

Vissa produkter är inköpta medan andra, som lammfärsen, ytterfilén och den sågade lammbogen, kommer från den egna gården. Trots att Mörkö lamm är ett etablerat varumärke, med kunder som Engsholms slott, Hötorgshallen och Michelinstjärnade Aira på Djurgården, påverkas verksamheten av ökade produktionskostnader.

– Vi har 130 tackor som brukar lamma mellan december och januari för att kunna leverera lammkött till påsk. Men eftersom priserna på kraftfoder nu fördubblats är det inte lönsamt längre.

Även diesel, el och plast har blivit dyrare och Anneli Wallin har behövt höja sina priser något, ”men det finns en gräns för vad kunderna är villiga att betala”, säger hon.

– Lamningen är flyttad till april, då de kan äta gräs i stället. Är de inte slaktklara till hösten får de gå in i stallet och fortsätta med det till nästa vår.

undefined
"Färskkorven är den populäraste produkten bland Gnestakunderna", säger Anneli Wallin.

För tillfället är dovhjortspaté det enda viltköttet i sortimentet.

– Men tanken är att det ska plockas in mer vilt efter säsong, säger Annelie Wallin, som även ser över möjligheten att ta in lokalproducerade produkter från Bergs gård.

– Sedan kommer sortimentet att utvecklas beroende på vad kunderna vill ha, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!