Stavsjövandaler sätter fokus på tomheten

Värdshusområdet i Stavsjö behöver få nytt liv.

Något behöver lyfta ur spillorna.

Något behöver lyfta ur spillorna.

Foto: Magnus Grimstedt

Ledare2023-02-08 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Nu härjat av tjuvar och vandaler, Stavsjö värdshus tomma fastigheter är ett bygdens sorgebarn. Inte bara som en följd av den senaste förstörelsen utan också sedan tidigare. Det är förstås bedrövligt att bli utsatt för den här sortens systematisk vandalism – både i form av förlorade ekonomiska värden och själva symboliken i ett innanmäte som plundrats. Låt oss hoppas att det går att spåra både tjuvar och stöldgods, men gissningsvis lär det inte bli lättlöst.

För den som åker in i Stavsjö, det lilla brukssamhället som nästan står på gränsen mellan Sörmland och Östergötland, är de här fastigheterna något som blicken lätt fastnar vid. Sedan åratal tillbaka är det här dock inte en del av det som formar samhällets framtidstro och tillför hopp. Nog har det gjorts försök att bidra med liv i olika former, men i slutänden har det närmast spöklikt tomma blivit följden. 

Det är synd, de här fastigheterna skulle kunna vara en tillgång. Inte minst nu när det byggs nytt på orten och invånarantalet har gått i rätt riktning. 2016 hade orten 335 invånare och 2021 var det 351. Det invånarägda lokala utvecklingsbolaget i Kiladalen är en viktig källa till självförtroende och en del handfasta idéer. Och längs med Stavsjön på andra sidan Nyköpingsvägen från värdshuset sett finns ett område med villor och villatomter som fyller på med invånare. Även bruket, i dag Stafsjö Valves, som tillverkar skjutspjällsventiler, har bidragit med positiva signaler liksom Stavsjö Krog och Kafé vid motorvägen. 
 

Det här med att storslagna fastigheter töms på kraft och liv är inget exklusivt för just Stavsjö. Det går att dra en parallell till det som länge plågade Stjärnhov i Gnesta kommun. Den forna internatskolan Solbacka kom över tid att bli ett fastighetsvrak och det slog mot hela bygden. Där har nu ett ägarskifte gjort skillnad efter många svåra år – och Solbacka Krog och Rum förväntas slå upp portarna senare i år. Då är det inte längre något som bara har varit, utan något som kan bli.  

Låt oss nära ett liknande hopp om att det ur ruinerna efter vandalismen i Stavsjö också går att få till en konstruktiv nystart även där. Det hänger förstås på den stora föränderlighet som finns i form av ägare och investeringskraft. Det är ju inte givet att det måste till en ny näringsverksamhet, det är även värt att fundera över alternativet bostäder. E4:an är en pulsåder i närmiljön och en ökad inflyttning driver ofta även fram service. Ibland i små steg, ibland större.