Nu lägger Gnestas sista ölbryggeri ner

Efter tio år lägger Södermännens hantverksbryggeri i Gnesta ner verksamheten: "Vi vill undvika konkurs."

Daniel Rosin och kollegorna på Södermännens avslutar verksamheten. Arkivbild

Daniel Rosin och kollegorna på Södermännens avslutar verksamheten. Arkivbild

Foto: Jens Alvin

Gnesta2024-01-31 20:43

– Vi vill tacka alla som har stöttat oss under alla år, säger Daniel Rosin från Södermännens hantverksbryggeri.

Sedan företaget grundades i hans källare för tio år sedan har produkter som Gnesta apa'n – en american pale ale – eller Gustatory Rebel – en extra special bitter – blivit välkända varumärken över hela Södermanland. 

– Det har varit lite av en lokalpatriotisk grej och vi har funnits på ett gäng Systembolag, säger Daniel Rosin. 

Men nu är det över.

När tidningen pratar med Daniel Rosin har han och kollegorna, Mats Johansson och Erik Gustafsson, träffat bolagets aktieägare och gjort upp om avveckling. Inventarier och bryggverk kommer säljas och företaget kommer likvideras. Men maltdoften från bryggerilokalen på Lebro gård kommer inte försvinna. 

– Det kommer bli en liten bryggeriförening där i stället. Det är inte vi som driver den men vi kommer vara med, säger Daniel Rosin som berättar att "konkurserna går som en löpeld" genom Sveriges mikrobryggerier.  

– Försäljningen har gått ner så mycket och råvarorna har blivit såpass mycket dyrare, så det finns ingen mening med att fortsätta. Men vi ville kunna lägga ner verksamheten med ett vitt papper, säger han.  

undefined
Erik Gustafsson, Daniel Rosin och Mats Johansson har haft mikrobryggeri i tio år men tvingas sluta efter inflationen. Arkivbild

Trots att försäljningen ökat stadigt sedan bolaget grundades 2014 har kollegorna inte tjänat några pengar på verksamheten. 

– Innan nergången sålde vi 1 200 liter öl i månaden, men allting äts upp av skatter. Det är vansinnigt att starta ett alkoholföretag i Sverige, men det har varit jäkla kul, säger Daniel Rosin som arbetar som lastbilschaufför till vardags. 

Enligt Daniel Rosin är bryggeri-Sverige en fantastisk bransch där alla pratar med varandra och delar kunskap. 

– Det har varit jättetrevligt. Vi har hjälpts åt att köpa råvaror och försöka få ner priser. Bara i Gnesta fanns det tre bryggerier, men vi är det sista.

Daniel Rosin berättar att försäljningen rasade "katastrofalt" sedan inflationen slog till för ett par år sedan. 

– Det är väldigt märkbart att ingen lägger pengar på lite dyrare öl längre. Mellan jul och mellandagarna brukade vi lämna 100 lådor öl till Systembolaget. Det här året sålde vi tio.  

Enligt Daniel Rosin var att tjäna pengar aldrig målsättningen med bryggeriföretaget.

– Men det hade varit trevlig att få till gårdsförsäljningen och kanske en pub i anslutning till bryggeriet. Det var de närmaste planerna men nu lägger vi ner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!