10. Rökeriets räklåda.
Rökeriets räklåda är själva essensen av uttrycket less is more. Varför? För att den serveras med omsorg. Visst, det är "bara" en blandad handfull rökta och orökta räkor. Men de är av högsta kvalité, de är vackert serverade och det faktum att de rökts på plats gör hela skillnaden.
9. Kokt bläckfisk i olivolja med rökt paprika på España tapasbar.
Annorlunda. Det är ordet som bäst beskriver denna rätt. Vid första tuggan exploderar smaklökarna av mötet med alla dessa annorlunda smaker. Bläckfiskens på samma gång möra och tuggmotståndiga konsistens. Syran från citronen. Den feta olivoljan. Den kryddiga paprikan. En rätt att skriva hem om!
8. Moules frites på Hamnmagasinet.
En fransk klassiker som ändå känns så svensk. Kanske har det att göra med att huvudingrediensen – blåmusslorna – trivs så bra i vår fjällhöga nord. På Hamnmagasinet tillagas denna klassiker med omsorg, och den serveras så generöst att vi inte kan annat än tacka och bocka.
7. Carpaccio med tryffelmajonnäs på Trosa stadshotell.
En elegant förrätt som passar helt rätt in i inramningen i stadshotellets anrika miljöer. Tunna skivor av oxfilé med mild köttsmak dansar snyggt med den umamirika tryffelmajonnäsen. Vi får hålla oss för att inte slicka tallriken.
6. Tartar med enbär, granskott, shiitake och rosmarin på Bona Gusto.
Vem hade trott att så nordiska smaker skulle gifta sig så väl med de asiatiska? Vi tänker fortfarande på denna lekfulla råbiffsvariant och dess tydliga nickning till både det svenska och japanska köket.
5. Jordärtskockssoppa med västerbottentoast på Voyage.
Att doppa en bit bröd i en habil soppa är en njutbar upplevelse. Men att doppa små, frasiga kärleksknyten av västerbottenost i en mästerlig jordärtskockssoppa är en magisk upplevelse.
4. Pelle Janzon på Bomans.
Att göra en svingod höstgryta med 1000 ingredienser är inte så svårt. Men att skapa magi med enbart en handfull element där varje del på tallriken får tala för sig själv är svårt. På Bomans lyckas man med detta med sin Pelle Janzon – en råbiff som vi inte kan annat än klassa som perfekt. Det har vi aldrig gjort förut.
3. Struva med lufttorkad skinka, silverlök, crème fraiche och parmesan på Bona Gusto.
Frasig, salt, krämig, len och underbar på samma gång. När vi under vårt besök på Bona Gusto inledde kvällen med kökets tolkning av detta klassiska bakverk förstod vi direkt att det skulle bli en minnesvärd kväll.
2. Matjessill från Norröna med friterad dill på Bomans.
Så enkelt. Så genialiskt. En rätt som går rakt in i folksjälen – som finns på varenda midsommarbord, påskbord, julbord – men som här tas till en helt ny nivå tack vare kökets fingertoppskänsla. Bravo.
1. Grillad secreto av Ibericogris på Bomans.
Secreto Iberico hänvisar till den "hemliga" delen av en särskild sorts grisar som för den största delen under sin uppväxt ätit ekollon. Det är en särskilt marmorerad stycktedalj som kräver lite mer kärlek än filén, men som blir dubbelt så magisk om den tillagats korrekt. Och som den tillagats på Bomans! Med den krossade potatisen och det kryddiga smöret är den här rätten en fullträff, och överst på vår lista över det gångna årets bästa rätter.